ÄGANDERÄTT

Du köper ett eget hus på egen tomt

Att köpa ett nytt hus är förmodligen en av de största investeringar som du gör i livet. Vi på Götenehus vill att det ska vara så enkelt som möjligt för dig. Här kan du läsa om de olika stegen fram till ditt nya hem.

Att köpa ett hus med äganderätt

När du väljer äganderätt är du i gott sällskap. Det är faktiskt den vanligaste boendeformen i Sverige. Det kan vara ett radhus, ett kedjehus eller en villa. Med äganderätt får du stor frihet och har också stor möjlighet att påverka din boendekostnad.

Du tecknar ett köpekontrakt för tomten och ett entreprenadkontrakt för uppförandet av huset. Du tillträder tomten och blir lagfaren ägare. Götenehus tar ansvar för att bygga ditt hus. Huset blir färdigt, besiktigat och du flyttar in.

Utöver kommunala avgifter kan du påverka din boendekostnad genom exempelvis lånets storlek, om du väljer rörlig eller bunden ränta samt driftkostnaden. Din livsstil kommer att ge effekt på energianvändningen i huset och därmed boendekostnaden. Genom medvetna val kan du själv göra skillnad.

Så här går det till

1. Intresseanmälan

När du hittat ett boende som du är intresserad av hos oss gör du en intresseanmälan och får därefter löpande information om hur bostadsområdet utvecklas och inbjudan till säljstart.

2. Säljstart

Vid säljstart presenteras bostadsområdet. I samband med detta har du möjlighet att boka din bostad.

3. Bokningsavtal

Bokningsavtalet innebär att vi reserverar din bostad och i samband med detta betalar du en bokningsavgift. Avgiften räknas sedan av vid tecknande av köpekontrakt för tomten. Om projektet av någon anledning inte genomförs återbetalar vi din bokningsavgift.

4. Kontraktsskrivning

När du bestämt dig för att köpa en bostad kallas du till en kontraktsskrivning hos mäklaren. Köper du ett av våra projektbyggda hus tecknar du två avtal – ett entreprenadkontrakt och ett köpekontrakt. Entreprenadkontraktet gäller uppförandet av huset och köpekontraktet gäller tomten. Kontrakten gäller endast tillsammans och tecknas därför vid samma tillfälle.

Betalningsplan

När kontrakten är undertecknade betalas 10% av tomtens köpeskilling. Cirka två månader innan planerad husleverans betalas resterande del av tomten. Entreprenadkontraktet innehåller en betalningsplan med fem delbetalningar. Den första betalningen sker när grundläggningen för ditt hus är klar och den sista görs innan du tillträder ditt nya hem.

Pantbrev

I den mån du behöver ta ut pantbrev hjälper banken dig med detta. Uttag av pantbrev kostar 2% av lånebeloppet.

5. Inredningsval

Efter kontraktsskrivningen har du möjlighet att boka ett personligt möte med kundansvarig gällande inredningsvalen. Vilka val du kan göra till just din bostad presenteras i material framtaget för ditt projekt.

6. Besiktningar

Inför inflyttningen kommer en oberoende besiktningsman att göra en kontrollbesiktning och en slutbesiktning av din bostad tillsammans med dig och ansvarig från Götenehus. Besiktningarna ska säkerställa att bostaden uppfyller de regler och normer som gäller för nya bostäder.

7. Inflyttning

Äntligen är det dags! På tillträdesdagen efter slutbetalning har kundansvarig en enkel genomgång av din nya bostad och överlämnar nycklarna till dig. Nu har du ansvaret för bostaden, den är din och du kan flytta in!

8. Eftermarknad under garantitiden

Vår eftermarknadsavdelning hjälper dig med dina eventuella garantiärenden. Formulär och kontaktuppgifter hittar du här. Garantitiden avslutas med en tvåårsbesiktning.